Zupa Krem z kalarepy
Kalarepa - mój
smak dzieciństwa! Uwielbiam ją, soczysta pełna smaku a co najlepsze ma
wspaniałe właściwości odżywcze! Zawiera witaminy takie jak: witamina C, A, B6, E, K , tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas
foliowy oraz minerały: potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, sód, cynk
Niskokaloryczna, dobra dla osób odchudzających się!
Niskokaloryczna, dobra dla osób odchudzających się!
Zawsze jadłam ją na surowo ale z racji, że lubię coś
pozmieniać pomyślała "może zupa?". Bingo! Szukałam w Internecie ale każdy
przepis miał coś nie tak, to śmietana, to tysiąc składników... Postanowiłam
zaufać intuicji i zrobić coś swojego!
Zupa Krem z Kalarepy À la Patrycja
Składniki:
ü
1,5 litra wody
ü
4 kalarepy
ü
150g piersi z kurczaka
ü
pół marchewki
ü
pół korzenia pietruszki
ü
przyprawy: suszone jalapenio, suszony lubczyk
ü
pestki dyni i słonecznika
Przygotowanie:
Wlewam wodę do garnka, wstawiam na palnik. Obieram warzywa (ważne
żeby kalarepę przed obraniem umyć). Bulwę kalarepy kroję na 4 części. Wszystko
wrzucam do garnka z wodą, dodaje mięsko z kurczaka. Przyprawiam do smaku lubczykiem
- 3 łyżki i 1 łyżką jalapenio. Jeżeli nie macie takiej odmiany papryki może być
pieprz.
W zasadzie to prawie cała robota... kiedy kalarepa zmięknie
blenduję ją w garnku i jeszcze chwile gotuję. Garść pestek prażę na suchej patelni
do momentu aż dynia i słonecznik nabiorą rumianego koloru. Tuż przed podaniem posypuję
zupę na talerzu ziarnami!
Zupa jest pyszna, lekka i w sam raz na każdą porę roku! Ach
ja jestem zachwycona nią. Czekam na wasze opinie!
Proporcje podane są dla 2 osób z małą dokładeczką :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz