Granola
Do czego ją dodaję? Wsypuje do naturalnego jogurtu najlepiej
firmy Bakoma, jej skład jako jeden z nielicznych jest "normalny" (mleko,
żywe kultury bakterii jogurtowych). Niestety granola ma jedną za to olbrzymią
wadę, jest przepyszna i ciężko się pohamować by nie zjeść całego słoika na raz.
Łakomczuchom nie polecam robić jej w podwójnych porcjach :)
Granola
Składniki :
ü
Szklanka otrębów żytnich
ü
szklanka owoców suszonych (śliwki, morele, daktyle,
rodzynki)
ü
pół szklanki ziaren i orzechów (słonecznik,
dynia, orzechy laskowe)
ü
2 łyżki miodu
Przygotowanie :
Na rozgrzaną suchą patelnie wsypuję otręby. Kiedy
zaczynają nabierać koloru wsypuje ziarna i orzechy. Kilka razy przemieszam i
dodaję pokrojone owoce wraz z miodem.
Mieszam do czasu połączenia składników. Ściągam z palnika przesypuje do
pojemnika/słoika i gotowe! Przechowuje w temperaturze pokojowej.Oczywiście dobór suszonych owoców jak i ziaren jest dowolny w zależności od tego co lubimy lub co mamy akurat w domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz