Smaki dzieciństwa
Ciasto drożdżowe z truskawkami i
rabarbarem to jeden ze smaków dzieciństwa i myślę, że nie tylko mój ale i wasz!
Kiedyś znalazłam przepis, już nie pamiętam skąd i ulepszyłam go na tyle, że smakuje najlepiej
na świecie i w dodatku zawsze wychodzi! Co prawda jest bombą kaloryczną ale od
czasu do czasu w lato można sobie pozwolić na taką rozkosz podniebienia.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Skład :
ü
3 i 1/2 szklanki mąki (użyłam takiej do wypieków
drożdżowych z Biedronki)
ü
szklanka cukru bądź pół szklanki ksilitolu
ü
kostka dobrego masła
ü
2 jaja
ü
700gr rabarbaru
ü
500g truskawek
ü
50 g świeżych drożdży
Dodatkowo
do kruszonki
ü
szklanka cukru bądż zamiennika
ü
szklanka mąki pszennej
Przygotowanie :
Podgrzewam mleko, dodaję łyżkę mąki, łyżkę cukru i dodaję
drożdże. Wszystko mieszam i odstawiam przykrytą miskę ściereczką na 20 min do
wyrośnięcia. W tym czasie 150 g masła roztapiam i zostawiam do wystygnięcia.
Ubijam jajka z cukrem na konsystencje kremu najlepiej zrobić to mikserem.
Po zaczynu wlewam, ubite jaja i wieszam. Następnie dodaję
przesianą mąkę i miksuję wszystko specjalnymi końcówkami do ciasta. Po trochu
wlewam masło. kiedy połączą się składniki odstawiam w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Polecam duży gar, bo ciasto wyrośnie dość sporych rozmiarów!
Podczas kiedy ciasto odpoczywa obieram, owoce i robię
kruszonkę.. Do miseczki wsypuję cukier i mąkę dodaję resztę masła, które
zostało z ciasta. Wszystko zagniatam.
Po wyrośnięciu, przekładam ciasto na blachę wyłożoną
papierem ( w zależności jak grube ciasto wolicie to taką blachę musicie wybrać,
wiadomo im większa blacha tym mniejsze ciasto) układam owoce i wszystko
posypuje kruszonką.
Do nagrzanego piekarnika (170 C) wkładam ciasto i piekę od
45 do 50 min w zależności od wielkości blachy.
o rany, rany, no Trenerko, teraz to mi dogodziłaś ;d
OdpowiedzUsuńDrożdżowe zawsze pyszne. Pięknie Ci się upiekło :)
OdpowiedzUsuń