Pyszne placuszki owsiano - kokosowe
Płatki owsiane: zdrowe i pyszne.
Do wyboru mamy zwykłe płatki owsiane, górskie i błyskawiczne.
Ja wybieram albo zwykłe albo górskie z racji indeksu glikemicznego. Owsiane
błyskawiczne są przetworzone po to, żeby mogły ugotować się szybciej, są
bardziej rozbite, a co za tym idzie szybciej trawione przez nasz organizm. To
daje wyższy indeks glikemiczny.
Płatki owsiane są świetnym źródłem błonnika, witamin i
minerałów w związku z tym warto dodać je do codziennej diety. Jak dla mnie
jedynym minusem są pyszne przepisy gdzie trudno nie zjeść mniej 100 gram :)
Poniżej mój autorski przepis. Ilość masy przewidziana na dwie porcje :)
Placuszki kokosowe
Składniki:
ü
1 szklanki płatków owsianych
ü
pół szklanki mleka kokosowego
ü
jajko
ü
łyżeczka oleju kokosowego
ü
opcjonalnie: kilka listków mięty, owoce
Przygotowanie:
Do malaksera wsypuję płatki owsiane, wlewam mleko i wbijam
jajo. Wszystko miksuję gładką masę. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i wylewam
masę tak, by powstały 3 placuszki na jednej patelni. Smażę z obu stron.
Baza sama w sobie jest pyszna ale z racji lata można dodać
ulubione owoce sezonowe. Opcjonalnie można położyć kilka listków mięty na przełamanie smaku oraz na dodanie świeżości i lekkość placuszkom :)
Dla tych którzy liczą kalorię:
Placki są dość kaloryczne, bo cała masa ma:
ok 570kcal: 70g ww 23g tł, 15g b.
Proste, szybkie, pyszne
i zdrowe!
kaloryczne czy nie, czasem....o ile AŻ tak się nie liczy, można, nie ?:D Jadłabym ....nie, zjem kilka na raz, a co !!;p
OdpowiedzUsuń